Kapat
SETA - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı

SETA - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı

15 Temmuz Çalışmaları

SETA Vakfı tarafından 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili hazırlanan analiz, perspektif, rapor ve kitap çalışmalarını bu bölümde bulabilirsiniz.

SETA - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı

Önceki Sonraki
Türkiye Ekonomisi Darbe Teşebbüsünden Neden Etkilenmedi?

Türkiye Ekonomisi Darbe Teşebbüsünden Neden Etkilenmedi?

Nurullah Gür Perspektif: Temmuz, 2016

Türkiye’de insanların geleceği birçok zaman iç ve dış kaynaklı müdahaleler ile çalınmak istenmiştir. Bu hain müdahaleleri yaşamamış olsak şu an yaklaşık 9.200 dolar seviyesinde olan kişi başına Gayrisafi Yurtiçi Hasılamızın (GSYH) 20.000 dolar seviyesinde olabileceği uçuk bir tahmin değildir. Ancak maalesef Türkiye stratejik önemi ve tarihi geçmişi dolayısıyla bu müdahalelere belli dönemlerde maruz kalmıştır.

Darbeler Cumhuriyet tarihinde yaşadığımız gelecek hırsızlığının en büyük müsebbipleridir. 12 Eylül darbesinin olduğu yıl ekonomi yaklaşık yüzde 2,5 küçülmüştür. 28 Şubat post-modern darbesinden sonra yaşanan banka hortumlamaları ve yolsuzluklar vatandaşın cebinden milyarlarca doların çalınmasına neden olmuştur. 28 Şubat süreci ile birlikte yaşanan süreç Türkiye tarihinde gerçekleşen en büyük krizlerden biri ile sonuçlanmıştır.

Maalesef hafızamıza acı bir şekilde kazınan bu darbelerin bir benzerini tekrar yaşamak ile burun buruna geldik. Kendini bilmez bazı vatan hainleri 15 Temmuz’da darbe girişiminde bulunarak benzer bir hırsızlığa yeltenmişlerdir. Vatandaşların ve devlet büyüklerinin kararlı duruşu sayesinde bu çapsız girişim bertaraf edilmiştir.

Nurullah Gür
Nurullah Gür

İçindekiler

Giriş

Darbe girişimine rağmen ekonomideki istikrarlı yapı nasıl korundu?

Yabancı yatırımcıların kararlarını nasıl değerlendirmek gerekir?

Türkiye ekonomisinin mevcut güçlü yapısını korumak için bundan sonra neler yapılmalıdır?




PDF Dosyası için tıklayınız