Kapat
SETA - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı

SETA - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı

15 Temmuz Çalışmaları

SETA Vakfı tarafından 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili hazırlanan analiz, perspektif, rapor ve kitap çalışmalarını bu bölümde bulabilirsiniz.

SETA - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı

Önceki Sonraki
Demokrasi Nöbetleri: Toplumsal Algıda 15 Temmuz Darbe Girişimi

Demokrasi Nöbetleri: Toplumsal Algıda 15 Temmuz Darbe Girişimi

M. Erkut Ayvaz, Hazal Duran, Nebi Miş, İpek Coşkun, Serdar Gülener Kitap, Ekim, 2016

Özet

15 Temmuz darbe girişimine karşı toplumun verdiği mücadele Türkiye ve dünya demokrasi tarihinde önemli bir milat olmuştur. Yaşananlar, sosyal ve beşeri bilimler nezdinde üzerinde uzun yıllar çalışılması gereken sıra dışı bir tecrübedir. SETA bu çalışmalara öncülük etmek ve 15 Temmuz’un toplumsal yansımalarını doğru okumak amacıyla meydanlarda gözlemler ve görüşmeler yaparak elinizde bulunan Demokrasi Nöbetleri: Toplumsal Algıda 15 Temmuz Darbe Girişimi kitabını hazırlamıştır.

Nöbetlere katılanlarla yapılan derinlemesine mülakatlar aracılığıyla toplumun darbe girişimine dair geliştirdiği bilincin kodları, darbe girişimine dair algıları üzerinden tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu mülakatlarda sorulan sorular vasıtasıyla 15 Temmuz gecesi sokağa çıkma motivasyonları, sokakta yaşadıkları deneyimler, sokakta kalma süreleri, darbe girişiminin başarısız olmasının nedenleri, FETÖ ve dış güçler ilişkisi, darbe girişimi sonrasında siyasal iktidarın mücadelesi, muhalefet partilerinin darbe girişimine yönelik tutumu, FETÖ’nün darbe girişimindeki rolü, darbe girişiminden önce FETÖ’ye bakış, TSK’ya ve emniyet güçlerine bakış, darbe girişimi sonrasında FETÖ’ye ve girişimi gerçekleştiren diğer unsurlara karşı mücadele yöntemleri ve darbe girişiminin başarılı olması halinde Türkiye’nin geleceğinin nasıl şekilleneceği konuları detaylı bir biçimde ele alınmıştır. 15 Temmuz’un toplumsal hafızada baki kalması için benzer çalışmaların yapılması elzemdir. Demokrasi Nöbetleri: Toplumsal Algıda 15 Temmuz Darbe Girişimi kitabı bu konuda yapılacak çalışmalar için öncü niteliğindedir.

Kitap, Türkiye’nin büyükşehirlerinden olan Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Trabzon, Adana, Van, Sakarya ve Eskişehir illerinde on iki meydanda 18 Temmuz-10 Ağustos tarihleri arasında demokrasi nöbetlerine katılan 176 kişi ile gerçekleştirilen saha araştırmasının bulgularını içermektedir.

M. Erkut Ayvaz
M. Erkut Ayvaz
Hazal Duran
Hazal Duran
Nebi Miş
Nebi Miş
İpek Coşkun
İpek Coşkun
Serdar Gülener
Serdar Gülener

İçindekiler

Önsöz

Yönetici Özeti

GİRİŞ

15 Temmuz Darbe Girişimine Giden Süreç
15 Temmuz Darbe Girişiminin Organizasyonel Yapısı ve TSK İçindeki FETÖ Örgütlenmesi
Öncesi ve Sonrasıyla 15 Temmuz Darbe Girişimi

BİR - ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

İKİ - MEYDANLARIN PROFİLİ

ÜÇ - SAHA ARAŞTIRMASININ BULGULARI

DÖRT - 15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ VE DEMOKRASİ NÖBETLERİNDE SOSYAL MEDYANIN ROLÜ

SONUÇ

Yazarlar




PDF Dosyası için tıklayınız