Kapat
SETA - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı

SETA - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı

15 Temmuz Çalışmaları

SETA Vakfı tarafından 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili hazırlanan analiz, perspektif, rapor ve kitap çalışmalarını bu bölümde bulabilirsiniz.

SETA - Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı

Önceki Sonraki
15 Temmuz’dan Bir Yıl Sonra Türkiye’nin Terörle Mücadelesi

15 Temmuz’un Sivil Yönetici Sanıkları: İddialar, Deliller ve Savunmalar

Fatma Sümer Analiz: Temmuz, 2017

15 Temmuz 2016’da Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en kanlı darbe girişimi gerçekleşti. Bu girişimin Akıncı Üssü 4. Ana Jet Üs Komutanlığında bulunan 143. Filo gazinosundan yönetildiği, Meclis, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Ankara Emniyeti ve Özel Harekât gibi pek çok kritik noktanın buradan kalkan savaş uçakları ile bombalandığı ve alıkonulan komutanların buraya götürüldüğü anlaşıldı. Bu esnada üste askerler dışında beş sivil kişi de bulunuyordu. Akıncı iddianamesinde “Akıncı Sivil Yönetici Şüpheliler” başlığı altında yer verilen bu kişiler; Adil Öksüz, Harun Biniş, Hakan Çiçek, Nurettin Oruç ve Kemal Batmaz’dır.

Bu kişilerin söz konusu eylemlerin yöneticisi olarak görülebilmeleri, her şeyden önce FETÖ’nün dini duyguların istismarı suretiyle oluşturabildiği örgüt içi kurumsallaşmadan kaynaklanmaktadır. Nitekim başka pek çok İslami kavram gibi “imam” kavramını da devşirerek bu kavrama örgüt içinde yeni bir anlam kazandıran FETÖ, imam olarak belirlenen kişilere bir otorite alanı kurmakta ve bu otorite alanındaki kişilerin, imam aracılığıyla kendilerine iletilen örgüt talimatlarını sorgulamaksızın yerine getirdikleri görülmektedir. Nitekim darbe girişimine sivillerin de katılması, askeri bir üsse girerek buradaki rütbeli askerlere talimat verebilmeleri ancak bu ilişki çerçevesinde açıklanabilir ve örgütün Türkiye Cumhuriyeti devleti içinde yeni bir devlet kurmaya çalışan yapılanmasını anlamaya yönelik bir işaret olarak görülebilir.

Gülen’den darbe ile ilgili talimatları direkt olarak alan ve örgüt üyelerine ulaştıran Adil Öksüz’e üst düzey komutanların itaat etmeleri, Öksüz’le birlikte ABD’ye giden ve kalkışmanın ikinci önemli ismi olarak görülen Kemal Batmaz’a üst düzey bir komutanın Akıncı Üssü’nde selam vermesi gibi hususlar, bu kişilerin iddianamelerde kalkışmayı yöneten sivil imamlar olarak nitelenmesine yol açmıştır. Sivil yönetici sanıklar, darbe girişimiyle bir ilişkilerinin olmadığını, FETÖ ile iltisaklarının bulunmadığını ve diğer sivil yönetici sanıkları tanımadıklarını ifade etmektedirler.

Bununla birlikte ByLock kullanmaları, Bank Asya hesap hareketleri, iş ilişkileri, yurt dışı giriş çıkış analizleri gibi pek çok delil, örgütle irtibatlarının bulunduğuna ve birbirlerinden haberdar olduklarına işaret etmektedir. Benzer şekilde iddianamelerde yer bulan ifadeler ve diğer somut deliller, bu kişilerin darbe hazırlığı ve icrası sırasında yönetici konumunda hareket ettiklerini göstermektedir.

Fatma Sümer
Fatma Sümer

İçindekiler

ÖZET

GIRIŞ

ADİL ÖKSÜZ

KEMAL BATMAZ

HAKAN ÇİÇEK

NURETTİN ORUÇ

HARUN BİNİŞ

SONUÇ




PDF Dosyası için tıklayınız